Oude patronen loslaten? Stop met vasthouden!

Op 19 augustus 2013

De vakantie is voor de meeste mensen afgelopen. Bij ons gaat de oudste vanaf vandaag weer naar school. En met deze eerste stap in het nieuwe schooljaar laten we de zomervakantie langzamerhand achter ons. Uitgerust en met nieuwe energie gaan we weer aan de slag met onze voornemens om dat lekkere fruit te blijven eten, te sporten, veel buiten te zijn, onze sociale contacten vooral goed aan te houden en ga zo maar door.

Komt je bekend voor?

Tja, dan weet je ook dat dit in de praktijk vaak anders uitpakt. Wanneer de herfst straks zijn intrede doet, dan gaan we een nieuw seizoen in. En daar horen andere dingen bij. Terugkijken, de balans opmaken, oude patronen loslaten en kiezen voor dat wat we mee willen nemen. We trekken ons terug in onze huizen en maken ons op voor een nieuw begin; de lente.

Bij het einde van de zomer horen dus niet echt nieuwe voornemens. We maken het onszelf wel moeilijk door dingen te willen beginnen, die thuishoren in een andere fase van het jaar. Als we tenminste leven vanuit de natuurgeoriĆ«nteerde elementen Vuur - Aarde - Metaal - Water - Hout.

Hoe dan wel? Bewustworden en loslaten is eigenlijk het belangrijkste van alles in deze fase. De uitdaging is daarin je geluk te vinden, als basis van je bestaan. Genieten van wat je hebt, en voelen of dat is wat je nodig hebt. Loslaten wat je niet meer nodig hebt, wat geweest is, en wat je heeft gediend. Emoties die je hebt gevoeld en die klaar zijn. Deze hoeven niet in je rugzak te blijven zitten. Een mooie herinnering mag je houden, de emoties die beperken en je terugwerpen zijn onnodig geworden.

Wat je zelf al kunt doen:

Visueel kun je loslaten door nog even te kijken naar dat wat je hebt en verkiest los te laten: je voor te stellen dat je stopt met het vasthouden; wat kies je er voor in de plaats? Hoe ziet het eruit? 

Je kunt het oude in een doosje doen, een gedachte, opgeschreven, getekend, met eerbied voor wat is geweest en bewust op een ander plekje in bewaring gesteld. Je bewaart de herinnering en het goede dat het je heeft gebracht.

En ZING, SCHRIJF, DANS, SCHILDER, SCHREEUW, REN, GOOI, HUIL, VOEL, tot het klaar is. Dan is het weg, geweest, klaar voor een mooie herinnering, klaar om gekoesterd te worden, gedeeld en voor altijd op een mooie plek.

En dan... gaan we verder. Nieuwe ervaringen opdoen, je voorbereiden op iets nieuws, tot het klaar is om er iets groots mee te doen, bewust en met al je aandacht.

Geniet van een mooie nazomer!