Internationale Vrouwendag

Op 12 februari 2015

8 Maart: Internationale Vrouwendag.

Heb ik er iets mee? Eerst dacht ik van niet... 

Ik ben namelijk best assertief, heb geleerd om te doen wat voor mij belangrijk is en dat in redelijke harmonie met mijn omgeving. Maar tóch gaat er nog wel eens iets fout in deze planning. En aan wie ligt dat dan? Kan ik daar dan misschien iets van leren? Is het niet een probleem in landen waar vrouwen nog onderdrukt worden om uiteenlopende redenen? 

Het wordt mij steeds duidelijker dat wij, vrouwen in Nederland anno 2015, helemaal niet zo heel erg veel moeite meer hebben om onze dromen en idealen achterna te gaan. Maar wat nog wel lastig is, is dat ons verantwoordelijkheidsgevoel ervoor zorgt dat we dan maar alles moeten doen. Of net niet helemaal assertief zijn, hulp vragen aan een ander, onze grenzen aangeven. En dan staat daar dan toch ineens die man met die hamer...

Ook werkgevers vinden het nog wel eens lastig om te erkennen dat vrouwen ook competenties hebben en deze graag willen inzetten. Er zijn zelfs in Nederland nog werkgevers die het raar vinden als mannen voor hun kinderen willen zorgen, of hiervoor een extra dag vrij willen hebben. Mannen- en vrouwenbedrijven bestaan dus nog steeds! 

En dan hebben we nog de overheid, die wel héél veel verwacht van ons, vrouwen. Zo mogen we, als onze kinderen geboren zijn zo snel mogelijk weer aan het werk, maar wel zo fulltime mogelijk, want dat is goed voor onze zelfstandigheid en ons pensioen! De tegemoetkoming in kinderopvang is flink teruggeschroefd, dus toch wat eerder naar huis. En dan ineens bestaat onze dag uit werken, thuiswerken, de kinderen opvangen en vermaken... en oh ja, ook nog werken als de kinderen thuis zijn, anders komen we niet aan onze fulltime werkweek! Daarnaast is er dan ook nog het fenomeen "Vrouwen in de top van het bedrijfsleven". Of we dat er ook nog even bij willen doen. 

We moeten dus echt wel een supergeslacht zijn, wij vrouwen. Maar ondertussen gaat deze emancipatie ons soms misschien wel een beetje opbreken...

Vrouwendag: Ja het is nog steeds nodig om aandacht te geven aan vrouwen, onze behoeften, onze gezondheid en onze balans. Voor vrouwen van over de hele wereld, omdat we nog lang niet klaar zijn met recht op zelfbeschikking, veiligheid, gezondheid. Saamhorigheid en waardering voor alle uitdagingen die we iedere dag weer tegemoet treden.

Kom ook op 8 maart; voor vrouwen, duurzaam, gezond, gelukkig en in balans. Coaching, spiritualiteit, ondernemen, inspirerende workshops. 

Voor meer informatie kijk je even op de website van het Zwols Vrouwen Platform: http://www.zwolsvrouwenplatform.nl/